Şu ana kadar Ege'de yaşadığımız en büyük sorun 3.aydan 9.aya kadar hayatımızı kabusa çeviren uyku problemi oldu. Uyku sorunu deyince akla gece ya da gündüz uyumaması veya gün içinde çok kısa süre uyuması geliyor. Ama bizim sıkıntımız ikisi de değildi. Sorunumuzu kimseye anlatamadığımız için konuyu detaylandırıyorum. Çünkü bana göre bu sorundan çıkarılacak çok ders var.
Ege'nin sorunu uykusu geldiği an ile uykuya geçiş arasındaydı.Yani uykuya geçiş problemi yaşıyorduk. Uyutmayı başarabildiğimiz zamanlarda uyuması gereken sürede uyuyordu. Uykusu geldiğinde her bebeğin verdiği tepkileri veriyordu; gözlerini ya da kulağını kaşıma, huzursuzluk ve ağlama gibi. Uyutmak için girişimde bulunduğumuzda ise kesinlikle uyumayı reddediyordu. Uyutmak için her yolu denedik. Ayakta sallama, çarşafta sallama, bebek arabasında gezdirme, araba ile gezdirme, dedesinin yaptığı salıncakta sallama, kucakta sallama, baby tv eşliğinde uyutmaya çalışma...
Uyutmayı başaramadığımız her saniye Ege'nin daha çok huysuzlanmasına sebep oluyordu. Sonuç ya şans eseri olumlu oluyordu ya da ben ve eşim sinir krizinin eşiğine geliyorduk. Kimi zaman sinirden eşim ile birbirimizin kalbini kırabiliyorduk. Ege'nin uyku saati yaklaşınca ister istemez geriliyorduk. Evde yalnız olduğum bir gün yukarıdaki yöntemlerden hemen hemen hepsini denediğim halde Ege'yi uyutamadığım bir gün artık oturup sinirden ağladığım dahi oldu.
Ayrıca sorunumuzu kimseye anlatamadığımız için 'Siz uyutmayı niye beceremiyorsunuz?' 'Çocuk yetiştirmek kolay değil, olur böyle şeyler' 'Ne olacak bu çocuğun hali' diyenler bizi o kadar çok üzüyordu ki. Artık anlatmaya çalışmaktan yorulmuştuk.
8.ayda doktorumuz Didem hanımın önerisiyle uyku düzenleyici Bay Bay isimli bitkisel damla (50 ml) http://www.uyusundabuyusun.com/ kullanmaya başladık. İçeriğinde; alıç, aslan kuyruğu, nane, kekik, limon asidi, gliserin, tatlandırıcı ve saf su olan ve maksimum 3 ay kullanılması gereken damlayı günde 5 damla vermeye başladık. (Prospektüsünde günde 2 kere 5'er damla kullanmamız gerektiği yazıyordu.)
9.aya girdiğimiz temmuz ayının ortalarında Ankara'dan Amasra'ya 2 gün 1 gecelik kısa bir tatil gerçekleştirdik. Bu tatil ve araba seyahati Ege'nin uyku sorununu aşmamızda çok etkili oldu. Ege yorgunluktan ve arabanın sarsıntısından yolda uykusu geldikçe uyudu. Güneşten rahatsız olduğu birkaç sefer dışında seyahatimiz boyunca hiç sorun çıkarmadı. Ve ilk defa Amasra'da kaldığımız 17 temmuz sabahı Ege hiçbir yöntem gerektirmeden kendi kendine uyumayı başardı. O günden sonra bütün yöntemleri bir kenara bıraktık.
Bay bay damla kullanmaya başlayalı 2 hafta olmuştu ki doktor olan dayım ilacı kesinlikle kullanmamamız gerektiği konusunda bizi uyardı. Damlayı da diğer uyutma yöntemlerimiz ile beraber bıraktık.
Artık loş bir odada ve sakinlik içinde Ege ile yatağa yatıyor, elini tutuyor ve uykuya dalmasını bekliyoruz. Uyuduktan sonrada yatağına alıyoruz.
Bu sıkıntılı aylar sonrasında anladık ki;
- Bebekleri uykusu olmadığı halde uyutmaya çalışmamalıyız. Uykusu geldiğinden mutlaka emin olmalıyız.
- Bebeğimizin uyku saatini kesinlikle geçirmemeliyiz. Geciktiği her an daha fazla huysuzlaşıyor, yoruluyor ve uykuya dalmakta zorlanıyor.
- Bebeğimizi uykuya dalması için onu zorlamamalı ve sabırlı davranarak zaman tanımalıyız.
0 yorum:
Yorum Gönder